Какви гуми за мотор да изберем?

Освен добрата екипировка, голямо значение за безопасността и комфорта на мотора имат и гумите. За разлика от автомобилите, при моторите разнообразието от шарка, предназначение и размери е много по-голямо, а това усложнява избора. Именно мото гумите са връзката между моториста и пътната настилка, каквато и да е тя. Това прави избора им нелека и отговорна задача, особено за начинаещите в мото средите.

Откъде да започнем?

Винаги първият въпрос, преди да закупите мото гуми, трябва да е – къде и как карам най-често? Всичко тръгва от вашите персонални нужди и начини, по които използвате мотора. Ако през по-голямата част от времето карате по пресечен терен, то ще трябва да си вземете спортни или ендуро гуми. И обратното – ако карате повече с висока скорост извън града, ще трябва да си вземете туринг гуми. Купувайки подходящи мото гуми за вашите нужди и условия, си гарантирате по-добро сцепление на терена, по който карате и съответно по-голяма безопасност както за вас, така и за околните.

Състезателни гуми

Състезателните гуми за проектирани така, че да поддържат добро сцепление при високи скорости. Интересен факт е, че някои състезателни мото гуми дори нямат шарка на грайфера, а само малки каналчета, които отвеждат водата при движение по мокра настилка. Повечето обаче имат шарка, макар и доста малка.
Друга характерна черта е заоблената извивка и по-голямата широчина. Това са едни от най-скъпите гуми, което е и причината да се използват най-много от състезатели само на писти. Има модели, които са подходящи и за движение по пътищата, но има и строги забрани за други модели, които са разрешени само на писта.

Спортни гуми

Спортните гуми са подходящи за офроудърите и феновете на пресечените терени. Има спортни мото гуми с най-различни грайфери, целящи добро сцепление, както в кал и пясък, така и по трева, чакъл и други. Гумите се отличават и със своята тънкост и особена височина. Те трябва и да могат да издържат по-дълго време на сурови условия, затова са износоустойчиви и ако се ползват по предназначение, би трябвало да имат дълъг живот.

Ендуро гуми

Този вид мото гуми намират по-широко приложение и то е за хората, които карат еднакво често в града и по пресечен терен. Ако ви се налага да изминавате дълги разстояния, но да карате и през кал, вода, трева или каменист участък, то това е правилният избор. Характерен за ендуро гумите е грайфер, по-малък от на спортните, но с много по-добро представяне на асфалт при висока скорост.

Гуми за скутер

Това са най-лесно разпознаваемите гуми за мотор от всички изброени досега – те са с най-малък диаметър, нямат дълбок и ръбест грайфер като спортните и не са гладки като състезателните. Гумите за скутер за проектирани да изминават кратки разстояния, да са маневрени и да могат да се използват както в сухо и топло, така и в мокро и студено време.

Туринг гуми

Перфектният избор за дълги разстояния, отново без значение от температурата. Тези гуми са големи, дебели, с умерен грайфер и отводнителни каналчета и позволяват изминаване на много километри с минимални амортизации.
Гумите за мотор са много важна част от шофирането и не бива да се подценяват. От правилния им избор зависи безопасността и доброто ви преживяване по време на каране.

Любими продукти

Направи твоите предпочетания на продукти.

Твоята кола

Може да намериш всяка една част за своята кола.

Спести

Може да спестиш като избереш сайта с най-ниска цена.